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On January 14, 2025, the U.S. Department of Labor (DOL) issued another opinion letter (FLSA2025-1) reiterating its 
position that managers and supervisors are prohibited from participating in a tip pool under any circumstance.  

Tip pooling—when employees combine tips earned during a shift and divide the shared pool amongst themselves at some 
point thereafter—is a practice that is generally allowed under the Fair Labor Standards Act (FLSA). An important exception 
is that employers are prohibited from “keep[ing] tips received by their employees for any purpose, including allowing 
managers or supervisors to keep any portion of employees’ tips.” 29 U.S.C. § 203(m)(2)(B). DOL regulations further instruct 
that an employee is a supervisor or manager if he satisfies the primary duty test of the FLSA’s executive employee 
exemption at 29 C.F.R. §§ 541.100(a)(2)–(4). 29 C.F.R. § 531.52(b)(2). 

Earlier this month, we reported on FLSA2024-02, in which the DOL opined that an individual who held a 20% equity interest 
in a business and managed and supervised bartenders, but who also bartended and regularly engaged with customers, 
could not participate in a tip pool with other bartenders despite performing tipped work. The DOL reasoned that the 
individual qualified as a “manager or supervisor” under Section 203(m)(2)(B) and, therefore, was prohibited from receiving 
any tips that were “based in part on other employees’ work.” The letter maintained, however, that the individual could keep 
tips received directly from customers for work the individual “directly and solely” provided (e.g., when the individual worked 
as the only bartender on duty).  

FLSA2025-1, issued in response to questions from a quick service restaurant, is an affirmation and extension of the same 
principles articulated above. First, the DOL was asked whether “a Team Leader or Assistant Team Lead who is a supervisor 
or manager for purposes of Section 3(m)(2)(B),” but who “works a shift in a non-supervisory capacity,” could participate in 
the tip pool with non-supervisory employees for that shift. The DOL stated that whether an employee is a manager or 
supervisor under the primary duty test of the executive exemption is determined on at least a workweek basis, and does 
not vary from shift to shift. Accordingly, employees who are supervisors or managers cannot participate in a tip pool, even if 
they spend a shift performing primarily non-managerial (or non-exempt) duties. To hold otherwise, the DOL continued, 
would circumvent the FLSA’s blanket prohibition on managers or supervisors retaining any portion of other employees’ 
tips.  

Next, the DOL was asked whether “Team Leaders or Assistant Team Leads” who are considered managers and 
supervisors under Section 3(m)(2)(B) “may receive tips from a tip pool during shifts staffed solely by other managers and 
supervisors.” The DOL responded in the negative, stating that such an arrangement also runs afoul of Section 3(m)(2)(B) 
because the other managers and supervisors in the tip pool are still “employees” under the FLSA and, therefore, a different 
manager or supervisor cannot receive any portion of their tips.  

Lastly, the DOL was asked whether “a Shift Lead, who is not a supervisor or manager for purposes of Section 3(m)(2)(B) 
but who is the highest-ranking employee during a particular shift” may participate in a tip pool during that shift. The DOL 
affirmed that a non-managerial employee may receive tips from a tip pool even if he is the most senior or highest ranking 
employee during a particular shift. Again, the DOL relied on the principle that whether an employee satisfies the primary 
duty test of the executive exemption, which is analyzed on a workweek basis, does not change from shift to shift. 

DOL Provides Further FLSA Guidance 
Regarding Manager and Supervisor 
Participation in Tip Pools 

https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/WHD/opinion-letters/FLSA/2025_1_14_1_FLSA.pdf
https://www.law.cornell.edu/uscode/text/29/203
https://www.law.cornell.edu/cfr/text/29/541.100
https://www.law.cornell.edu/cfr/text/29/531.52
https://www.vedderworks.com/2025/01/dol-reaffirms-that-managers-and-supervisors-may-not-participate-in-tip-pools/
https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/WHD/opinion-letters/FLSA/2024_12_18_01.pdf
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Accordingly, an employee that is not a manager or supervisor under the executive employee exemption’s primary duty test 
is not prohibited from participating in a tip pool despite occasionally directing the work of others.  

Taken together, the two opinion letters (FLSA 2024-2 and FLSA 2025-1) signal the DOL’s renewed focus on tipping and tip 
pool issues under the FLSA, which is likely to continue. Employers would be wise to heed the DOL’s guidance and ensure 
that managers and supervisors are never participating in employee tip pools or otherwise retaining a portion of other 
employees’ tips—even when the other employees are also managers or supervisors. Additionally, with President Trump 
reassuming office, employers should be prepared for further changes to and guidance regarding tip-related laws at the 
federal, state, and local levels.  

For more information regarding the issues discussed in this article or other wage-and-hour issues, please contact James 
P. Looby at jlooby@vedderprice.com, Michael D. Considine at mconsidine@vedderprice.com, or any other Vedder Price 
attorney with whom you have worked.  
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